Wszystko zaczęło się od wielkiej miłości...

Separator o nas

 

Spotkali się i pokochali na początku lat 80-tych.

On – Włoch z krwi i kości, wysmagany górskim powietrzem Mediolanu,
Ona – polski, filigranowy Anioł o olbrzymim sercu, którego to serca po kawałku można spróbować w każdej opuszczającej kuchnię Doppio potrawie… Do tego wszystkiego umiłowanie ludzi i dobrej zabawy – oto przepis na doskonałą trattorię z wyśmienitym włoskim jedzeniem.

To właśnie tutaj, na Gałczyńskiego 3, znaleźliśmy „dom” dla naszych przyjaciół, klientów i pomysłów towarzysko-kulinarnych. Pierwsze słowa usłyszane w trakcie remontu lokalu od przechodnia, który zajrzał do środka to:
– Panie, tu już 4 knajpy były przed wami i wszystkie splajtowały!
Che sara! – jak śpiewał Jose Feliciano – i na dowód wielkiej wiary w powodzenie restauracji, Fernando spadł ze stołu i złamał rękę. Bo przecież nic nie jest w stanie stanąć nam na drodze!
Otwarcie lokalu odbyło się we wrześniu 2008 roku. Miejsce może i obarczone niepowodzeniami poprzednich najemców, ale obecnie „broni się” mężnie – za oręż mając wspaniałą oryginalną włoską pizzę, doskonałe makarony oraz aromatyczne dania mięsne i rybne… A desery – niebo w gębie!

Zapraszamy do Doppio spragnionych pokarmu dla ciała, ale i dla ducha – bo w piątkowe wieczory bywa u nas również artystycznie i muzycznie.

 

Restauracja Doppio Cuore zdobyła nominację w konkursie Knajpa Roku edycja 2011.

Oryginalna włoska pizza

Referencje

Kuchnia włoska - Doppio Cuore

... „Jedzenie jest proste, wręcz elementarne, natomiast przygotowywane ze znajomością rzeczy i z dobrych produktów. Zjedliśmy świetną pizzę Viva Italia! z szynką parmeńską, pomidorkami cherry i rukolą (35 zł), spodobało nam się, że przy klasycznych pastach arabbiata (25 zł) i carbonara (25 zł) na stole pojawił się kawałek parmezanu i tarka. Rewelacją okazały się podsmażone plastry mortadeli, przysmak typowo włoski, a pamiętany przez nas z dawnych lat, gdy w podobny sposób przyrządzały go nasze babcie. Doskonała była też polędwica wołowa w gęstej, czekoladowej niemal redukcji balsamico (55 zł). Jedyna ekstrawagancja w Doppio to ogromny półmisek Profumo di mare (65 zł), czyli kolekcja kilku rodzajów carpaccio (tuńczyk, ośmiornica, łosoś) oraz sałatka z owoców morza. Propozycja nietania, ale efektowna i bardzo smaczna. Do tego dobre wino lub grappa, a słowa narodowego hymnu o transferze ,,z ziemi włoskiej do Polski'' nabierają zupełnie nowego kulinarnego sensu. W sam raz na podniosłe, patriotyczne święto.” ...

Maciej Nowak (GW) Narodowa włoszczyzna w Doppio

... „Przyznam, że nie rozumiem do końca tej restauracji. Reprezentuje nieco filozofię „dla każdego coś dobrego”. Kto tu ma przyjść? Jacy goście? Z jednej strony młodzież na piwo i pizzę. Rozumiem, że bardzo dobrą i prawdziwie włoską. Z drugiej strony zamożniejsza klientela na bardzo dobre, momentami wybitne, wcale nie tanie włoskie dania i wina. Do tego mamy jeszcze telewizory ze sportem, zdjęcia ze sławnymi ludźmi, migające światełka, białe sofy i głośną muzyka. Sądzę, że to z 30 pomysłów na różne miejsca w jednym. Powiem więc tak – jedzenie było pyszne, ale ja tego Doppio nie rozumiem kompletnie.” ...

http://froblog.pl/doppio-cuore

Doppio Cuore
Gałczyńskiego 3
00-362 Warszawa

Restauracja czynna:
przez cały tydzień
od godz. 13.00
do ostatniego gościa